· 

BESCHERMT SPF VOLDOENDE TEGEN DE ZON?

Het verbaast me dat consumenten zo gefocust zijn op de SPF-factor van hun zonnebrandcrème. SPF is slechts de helft van de oplossing voor bescherming tegen de zon. SPF meet alleen de brandende stralen of UVB-stralen. Een SPF-factor is alleen een indicatie die aangeeft hoe lang je in de zon kunt blijven zonder rood te worden!

SPF meet jouw zonbescherming niet tegen UVA-stralen.

Ultraviolette (UV) straling maakt deel uit van het onzichtbare lichtspectrum dat vanuit de zon de aarde bereikt. Deze golflengten worden vervolgens in drie categorieën ingedeeld: UVA, UVB en UVC. UVA- en UVB-bescherming is essentieel. Zonnebrandcrèmes die ons beschermen tegen de schade door deze beide stralen wordt ‘breed spectrum’ genoemd.

Dus, wat is nu het verschil tussen UVA en UVB?

UVA is voornamelijk verantwoordelijk voor huidveroudering (A = Aging) omdat dit het collageen in onze huid afbreekt. Ongeveer twintig tot dertig procent van de UVA-straling dringt door tot in de dermis ofwel de middelste huidlaag. UVB-straling komt ‘niet verder’ dan de opperhuid. Maar nog belangrijker is dat UVA het immuunbewakingssysteem van de huid uitschakelt, zodat het de schade door de zon niet kan bestrijden.

Veel huidkankers en mogelijk dodelijke melanomen kunnen worden veroorzaakt door UVA-schade.

UVA STRALEN:

Zijn de langste golflengte-stralen en dringen daardoor het diepst in de huid (de dermis)

Omvat 95% van de zonnestralen die de aarde bereiken

Zijn verantwoordelijk voor veroudering (door vernietiging van collageen)

Kan huidkanker veroorzaken (goedaardig en kwaadaardig)

Onderdrukt het immuunsysteem van de huid waardoor we vatbaarder worden voor huidkanker

Gaat door glas

Zijn constant in intensiteit gedurende de dag en seizoenen.

UVB STRALEN

Dit zijn kortere stralen en kunnen alleen de oppervlaktelaag van de huid binnendringen (opperhuid)

Veroorzaakt verbranding van de huid

Kan ook kanker veroorzaken

Intenser tussen 11.00 en 14.00 uur

UVC STRALEN

Gelukkig worden deze dodelijke stralen geabsorbeerd door de ozonlaag en bereiken ze het aardoppervlak niet, op voorwaarde dat we de ozonlaag behouden!

BREEDSPECTRUM BESCHERMING

Ik merk ook dat consumenten zich niet bewust zijn van het verschil tussen fysische en chemische zonnebrandmiddelen.

Chemische zonnefilters absorberen in de huid en werken door UV-licht te absorberen. Ze worden later in het lichaam afgebroken en in de bloedbaan vervoerd, waar de bijproducten in het lichaam kunnen worden opgeslagen. Er zijn aanwijzingen dat veel chemische zonnebrandmiddelen schadelijk kunnen zijn en in verband zijn gebracht met hormonale onevenwichtigheden.

Fysische zonnefilters liggen bovenop de huid. Ze worden niet geabsorbeerd in de huid en ze bieden een beschermende barrière tegen UV-licht.

Elke zonnebrandcrème is beter dan helemaal geen bescherming, maar gezien de twee opties, is mijn advies om te kiezen voor fysische zonnebrandcrème in de vorm van zinkoxide zoals ÜberZinc – een natuurlijk mineraal dat schadelijke UVA- en UVB-stralen blokkeert.

 

Zoek de volgende keer dat je zonnebrandcrème koopt naar de termen ‘UVA / UVB-bescherming’ of ‘breedspectrum bescherming’. 

Controleer altijd het etiket en de ingrediëntenlijst voordat je een aankoop doet.

Synergie Skin care
Überzinc